dinsdag 24 juni 2014

Medical taping of Kinesio taping

Wat is Medical Taping
De basis van Medical Taping of Kniesiotaping ligt in Japan. Deze tape werd 25 jaar geleden ontwikkeld door Dr. Kenso Kase. Deze tape maakt gebruik van natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. De tape activeert het zenuwstelsel en het algemene circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.
Het verschil tussen de gewone sporttape en Kinesiotape ligt in het feit dat Kinesiotape rekbaar is tot 130-140% van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, dit leidt tot drukverhoging. De Knesiotape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging, doordat de tape de huid een stukje optilt.
De achtergrondgedachte van Medical taping is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.
Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld, die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.
Medical Taping maakt gebruik van elastische tape die anti-allergisch is. De rekbaarheid van de tape is vergelijkbaar met die van de huid en de tape kan makkelijk 4-5 dagen blijven zitten. De tape ondersteunt weefsels en gewrichten in hun functioneren en beïnvloed receptoren van de huid. De bewegingsvrijheid en de doorbloeding van het weefsel blijven intact. Het Medical Taping Concept stelt het lichaam in staat om weer natuurlijk te bewegen. Tijdens het werk en het sporten werkt de tape voortdurend aan het herstel.

Mogelijkheden van Medical Tape
De tape wordt zodanig geplakt op de huid zodat er een effect ontstaat op het houdings- of bewegingsapparaat. Er valt onderscheid te maken tussen de spiertechniek, ligamenttechniek en aanvullende specifieke technieken. Zo kan met het tapen de spierspanning in een spier verminderd worden, zodat de spier weer soepel wordt en minder pijn geeft. Ook de stabiliteit van een gewricht kan verbeterd worden door het gewricht op een bepaalde manier te tapen. Dit laatste wordt bijvoorbeeld gedaan bij mensen met gescheurde enkelbanden of een instabiele knie. De tape heeft ook een zeer gunstig effect bij kneuzingen en bloeduitstortingen, vanwege de liftende werking van de tape. Hierdoor worden bloeddoorstroming en lymfeafvoer enorm versterkt. Bij litttekens die niet soepel zijn kan de tape worden gebruikt om de huid soepeler te maken. Door bepaalde huidgebieden te behandelen, kan er via het zenuwstelsel invloed worden uitgeoefend op elders gelegen structuren zoals organen. Ook kan men op de spieren triggerpoints behandelen, welke een uitstralende pijn geven naar spieren en gewrichten in het verloop van het triggerpoint.

Toepassingen van Medical Taping
De effecten van Medical Taping op en rijtje:
  • Verbetering van spierfunctie
  • Verbetering van doorbloeding en lymfestroom, afname van zwelling
  • Pijndemping
  • Ondersteunen gewrichtsfunctie
Wanneer kunnen we Medical Taping met succes inzetten:
  • Spiertechniek, bij het aanspannen of ontspannen van spieren, ontwateren van spieren
  • Ligamenttechniek, enkelbanden, kniebanden, achillespezen, vingergewrichten ea.
  • Specifieke technieken, triggerpoints, bursitis, grote blauwe plekken, remming overstrekking, oedeembehandeling
Aandoeningen:
  • Hoofdpijn/migraine, aangezichtspijn, spierruptuur, hooikoorts, COPD, tennis- of golferselleboog, lumbago, reuma, fibromyalgie, hielspoor, whiplash, frozen shoulder, impingement shoulder, osgood schlatter, menstruatiepijnen,  bekkeninstabiliteit/pijn, littekens, zwellingen, kneuzingen, houdingscorrectie, shin splint, carpaal tunnel syndroom, enkeldistorsie etc.

Voor de meeste aandoeningen geldt dat de spieren een paar keer (paar weken) moeten worden getaped voor een optimaal en blijvend resultaat.

Gerard Verswijver volgde de cursus Medical Taping Concept voor fysiotherapeuten in 2007 bij Fysiotape

Geen opmerkingen:

Een reactie posten