dinsdag 24 juni 2014

Auriculo Medicinae of Ooracupunctuur

Auriculo Medicinae of de Ooracupunctuur van Nogier, historie
Auriculo Medicinae of Auriculogeneeskunde is de doorontwikkelde ooracupunctuur van grondlegger Paul Nogier, een Franse acupuncturist en hersenchirurg uit Lyon. Al in 200 v.Chr. werd ooracupunctuur gedocumenteerd in China "Huang Ti Nei Jing". Ook Hippocrates en Galenus, bekende Europse geneesheren maakten gebruik van oorstimulatie. Tussen 1500 en 1700 komen oortechnieken vanuit China via de Oostindische Compagnie naar Europa. Pas in 1957 herontdekte Paul Nogier het werk van de Chinezen en gaat aan het werk met het ontwikkelen van een somatotopische kaart van het oor. Hij begrijpt dat deze kaart vergeleken kan worden met een omgekeerde foetus. Nogier ontrafelt in het oor de verbanden tussen de fysiologie van het lichaam en de embryonale fase.
Na eerst in eigen land zijn bevindingen te hebben gepubliceerd, vindt hij een medestander in de Duitse arts Dr. F. Bahr. Daarna pas is zijn werk vertaald in het Chinees waar het door Chinese artsen werd geplaatst binnen de totale Chinese acupunctuur. Auriculotherapie kent inmiddels een Chinese en Westerse variant. Deze Westerse variant wordt vooral doorontwikkeld in landen als Frankrijk, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten. Dr. Nogier overleed in 1997. Een van de bekendste diagnostische middelen die hij achterliet was de "Pols van Nogier" ofwel de VAS (Vasculair Autonoom Signaal). Hierbij merkte Nogier dat de aanraking van een zogenaamd pathologisch punt op het oor, een voelbare verandering aan de polsslag van de patiënt veroorzaakte.
Ook Nederland leverde een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de auriculo door het werk van Dr. Ton van Gelder. Hij stond aan de bakermat van de energetische ooracupunctuur.
Inmiddels is de therapie een wereldwijd erkende behandelingsvorm onder de internationale naam auriculotherapie. Matera past sind 2004 deze behandelingen toe in haar praktijk.

Auriculotherapie en ziekten
Zowel de Chinese als Westerse ooracupunctuur, die op bepaalde punten van elkaar afwijken, zijn doeltreffend bij het behandelen van ziekten. Ze vullen elkaar goed aan. De toepassing van ooracupunctuur kent praktisch geen grenzen, is makkelijk toepasbaar en kent geen ernstige complicaties. Er is, door de behandeling via het oor, weinig tijd gemoeid met diagnosticeren en behandelen. De ooracupunctuur heeft zich oa. keihard bewezen bij vormen van analgesie. Het wegnemen van pijn tijdens chirurgische ingrepen.
De punten op het oor worden gebruikt om te onderzoeken en/of te behandelen. De oorschelp is een reflexveld waarin de totale mens weerspiegeld wordt op zowel mentaal, fysiek en emotioneel niveau. Deze niveau's kunnen via het reflexveld beïnvloed worden. Ooracupunctuur is prima te combineren met gewone acupunctuur, medicijnen, orthomoleculaire geneeskunde ea.

Methodiek van behandelen
Na een uitgebreid vraaggesprek en inventarisatie van uw klachten, volgt een onderzoek van het oor. Hierbij wordt gelet op verkleuringen, vervormingen, pijnpunten en andere afwijkingen. Met een tastzoeker wordt naar gevoelige punten gezocht. Meestal wordt er met een puntzoeker naar "actieve punten" gezocht. Soms gebruikt de onderzoeker de "Pols van Nogier" om pathologische (zieke) punten te vinden. Op en rond het oor zitten ruim 200 punten, de uiteinden van zenuwbanen. Deze punten vormen als het ware een plattegrond van het gehele menselijke lichaam (het foetusmodel van Nogier). We kunnen mentale, fysieke en emotionele veranderingen bereiken met de juiste puntcombinaties.
De gevonden punten kunnen op diverse manieren worden behandeld. Meestal gebeurd dit met een naaldje. De naaldjes blijven 20 tot 30 minuten in het oor zitten en worden daarna soms vervangen door verblijfnaaldjes. Dit is een klein naaldje wat in uw oor gedrukt wordt. Dit naaldje wordt afgedekt met een minuscuul pleistertje en kan wel tot een week in het oor blijven. Het heeft dan een langere intense werking op het oorpunt. Wel kunt u gewoon douchen of zwemmen. Andere vormen van behandeling van deze oorpunten zijn oa. magneetjes, drukkogeltjes, elektrotherapie of lasertherapie.
De eerste behandeling inclusief intakegesprek duurt meestal een uur. Verdere behandelingen duren vaak een half uur. Na het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld met daarin het aantal behandelingen dat benodigd is.

Wetenswaardigheden over de punten
De punten die zich op de oorschelp bevinden hebben allemaal verschillende betekenissen. Zo heb je bijv. oorcorrespondentiepunten (OCP). Deze OCP's zijn een reflexie van de menselijke anatomie bv. maagpunt, leverpunt, C1-C5 ea. Daarnaast kennen we algemene punten. Deze hebben een functionele specifiteit. Shen Men harmoniseert psychisch, werkt kalmerend en vermindert paniekreakties op pijn. Het vegetativum (vaak behandelt bij gewichtsbeheersing) harmoniseert het autonome zenuwstelsel en werkt op vegetatieve stoornissen (oa. stofwisseling). Het mooie van specifieke punten is dat ze sommige problemen direct kunnen aanpakken en snel resultaat geven. Slapeloosheid wordt met de gelijknamige punten insomnia 1 en 2 behandelt. Voor onze specifieke behandelingen gewichtsbeheersing en rookverslaving maken we gebruik van een aantal van de specifieke punten.
Werkingsmechanisme
Om de werking van auriculo te verklaren wordt verondersteld dat het oor een directe verbinding maakt met de thalamus. Dit is een orgaan gelegen in de tussenhersenen dat dient als schakelstation tussen de sensibele neuronen (gevoelszenuwen) en de hersenschors, waar gevoelsprikkels worden verwerkt. Alle prikkels waar een mens zich bewust van kan zijn, lopen via de thalamus. Men kan een vergelijking maken met een computer waarbij het oor een toetsenbord is. De centrale microprocessor (het brein) kan via het toetsenbord worden bestuurd. Tevens is het oor samengesteld uit weefsel afkomstig uit drie primaire weefsellagen uit de embryologie (ecto-, meso- en endoderm). Hieruit kan worden afgeleid dat alle weefsels en functies verenigd zijn in het oor en dat hier een prachtig instrument ligt voor behandeling van ziekten.
Auriculo en behandelbare aandoeningen
Paul Nogier had vooral veel succes bij pijnen, allergieën en verslavingen maar het terrein van de auriculo is, zoals we gezien hebben, immens groot. Om een kleine opsomming te maken van aandoeningen te behandelen met auriculo het volgende:
  • Hoofdpijn, Migraine
  • Chronische vermoeidheid, ME, Slapeloosheid, Burnout, Stress, Angst, Depressie
  • Huidklachten (Acen, Psoriasis, Eczeem) en Hormoonstoringen (Menstruatie- en Overgangsklachten
  • Holte- en Slijmvliesontstekingen, Bursitis, Tendinitis
  • Maag en darmklachten, Obstipatie, Diarree
  • Spier- en Gewrichtsklachten, Nek-, Schouder-, Rugpijn, Sportblessures
  • Andere soorten van pijn, Zenuwpijnen
  • Reuma, Artritis en Artrose, Ischias, Parkinson
  • Overgewicht, Voedselintoleranties, Allergieën
  • Verslavingsproblematiek waaronder Rookverslaving
Matera en Auriculo
Aangezien Matera is begonnen als pijncentrum is de keuze voor auriculo als behandelmethode natuurlijk een bewuste keuze geweest.
Binnen ons centrum wordt Auriculo ook veel gebruikt in onze succesvolle gewichtsbeheersingsprogramma's waarover meer bij gewichtsbeheersing.
Ook onze stoppen met roken programma's draaien op de inzichten van Dr. Nogier en Dr. Bahr en kennen een hoog succespercentage.

Gerard en Joke Verswijver volgden beiden de SIVAS Auriculo Medicinae opleiding van Dr. A.F. van Gelder (2004). Ook volgden zij samen de Qing Bai opleiding Chinese ooracupunctuur (2005). Gerard Verswijver volgde de opleiding Auriculo volgens Dr. Bahr (2004)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten