dinsdag 24 juni 2014

Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeswijze
orthomoleculaire geneeswijze is werkzaam voor weerstandsvergroting, degeneratieve ziektebeelden en bij allerlei soorten klachten zoals:
  • vermoeidheid (vb. ziekte van Pfeiffer)
  • spier- en gewrichtsklachten
  • pijnklachten
  • stofwisselingsziekten
  • darmziekten
  • obesitas, syndroom x
  • candida
Orthomoleculair behandelen, wil zeggen behandelen met behulp van een hoge dosis vitaminen en natuurlijke voedingsstoffen om de weerstand te verhogen, klachten te verminderen of te verhelpen.
Tijdens het consult wordt op basis van uw klachten gekeken wat voor orthomoleculaire voedingssupplementen u voorgeschreven dient te krijgen. Deze middelen hebben we meestal niet direct op voorraad. U kunt ze bij ons bestellen of bij uw apotheek.
Wat is orthomoleculair?
De term orthomoleculair werd voor het eerst gebruikt in 1968 door professor Linus Pauling (nobelprijswinnaar). Orthos betekent in het Grieks gezond, juist. Moleculair staat voor de moleculen. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar om met natuurlijke stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan verwerken en gebruiken.
Orthomoleculaire geneeskunde is het behouden van een goede gezondheid en de behandeling van ziekten door middel van het veranderen van concentraties van substanties in het menselijk lichaam, die normaler wijze voorhanden zijn in het lichaam en voor de gezondheid noodzakelijk zijn.


De rol van voeding
De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo stelde Hippocrates (460-377 v Chr.) ooit
"Wat dan ook de vader van een ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding".
Hij bedoelde te zeggen dat voeding de basis is van onze gezondheid. Zonder gezonde voeding kan ons lichaam niet gezond zijn en goed functioneren. Maimonides (1135-1204) hanteerde de stelling
"Geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, moet met andere middelen worden behandeld".
Een van de meest moderne uitspraken over voeding komt uit de mond van Prof. Frits Muskiet, RuG
"Je bent wat je eet, maar je moet weer worden wat je at"
Een pleidooi om terug te gaan met ons voedingspatroon naar zogenaamde oertijdvoeding. Dit op grond van het feit dat onze voedingsgenen maar heel erg traag veranderen (0,05% per miljoen jaar) en ons lichaam zich dus geweldig moet aanpassen aan nieuwetijdse voeding. Er is, volgens Frits Muskiet, een geweldige disbalans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. We overeten ons aan koolhydraten. Om gezond te worden moeten we weer balans vinden.
Toen in 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte in de bestrijding van ziekten, raakte deze gedachten op de achtergrond. De effectieve behandelmethoden en antibiotica zorgden dat de invloed van voeding als steeds ondergeschikter werd ervaren.
Begin 20e eeuw worden steeds meer gebreksziekten ontdekt, die het gevolg waren van vitaminetekort. Een voorbeeld is scheurbuik en de rol van vitamine C en Pellegra en het tekort aan vitamine B3. Dat voeding meer invloed heeft dan het voorkomen van gebreksziekten wordt steeds duidelijker na 1960. Dr. Linus Pauling, tweevoudig nobelprijswinnaar, kwam met therapieën waarbij hooggedoseerde vitaminen werden ingezet. Ook onze eigen Dr. Cornelis Moerman kan als een van de grondleggers worden gezien van de huidige orthomoleculaire geneeskunde.
De laatste jaren blijkt uit een flink groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen  bij het ontstaan van bijv. kanker, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes.

Voeding geeft niet meer genoeg
In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nuttige en nodige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het ook voor een gezond persoon bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn wel foliumzuur, vitamine D, omega 3. Ook reguliere artsen adviseren nu gezonde vrouwen die zwanger willen worden, extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat kinderen met een open ruggetje geboren worden. Ook vitamine D wordt wetenschappelijk in verband gebracht met oa. osteoporose. Omega 3 met oa. allergieën, slaapproblemen, emotionele problemen, concentratie.
Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen te nemen. Deze voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. We kunnen hierbij noemen: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals oa. bioflavonoïden.
Orthomoleculaire middelen kunnen in het algemeen zonder probleem gebruikt worden naast andere behandelingen zoals reguliere medicatie of homeopathie. Toch kunnen ze soms elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut op de hoogte is van wat u precies gebruikt aan medicatie.
Behandeling
Wanneer u bij ons voor een orthomoleculair consult komt, dat meestal 1 uur duurt, zullen we al uw lichamelijke klachten doornemen, ook uw emotionele problemen nemen we mee. Verder kijken we nauwkeurig naar wat u aan voedsel en drinken binnen krijgt. Daarbij is het ook van belang of er voedingsmiddelen zijn die u slecht verdraagt. Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan in bloed of urine gemeten worden.
Met alle verkregen gegevens zal er een behandelplan worden opgesteld dat aan u wordt voorgelegd. Dit behandelplan kan bestaan uit een dieet en/of een beperkt aantal voedingsadviezen. Daarnaast adviseren wij u mogelijk één of meerdere voedingssupplementen te gaan gebruiken.

Gerard Verswijver heeft in 2008 het basisdiploma orthomoleculaire geneeskunde behaald bij de Stichting Van Nature en is tevens gediplomeerd Orthomoleculair afslankconsulent bij SOE opleidingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten