dinsdag 24 juni 2014

Dorn Therapie

De Dorn Methode
Nederland telt zo'n 400.000 mensen met chronische lage rugklachten. 50% van onze bevolking heeft in meer of mindere mate wel eens te maken met rugklachten. Vaak worden deze rugklachten bestreden met pijnstillende medicijnen, alhoewel deze veelal niet tot oplossing van klachten leiden.

De Dorn methode vindt zijn oorsprong in Duitsland, al waar het een wijdverbreide en bewezen behandelwijze vormt. De wortels van de Dorn methode zijn echter al veel ouder en stammen uit de tijd van de Noord Amerikaanse indianen. Zij noemden het de "Poortgeneeswijze". Zij ontdekten dat men, via de wervel en de uittredende spinale zenuwen, de verschillende lichaamsdelen en organen kon beïnvloeden. Dieter Dorn, een Duitse landbouwer uit Algäu, heeft deze methode nieuw leven ingeblazen. Dieter Dorn had zelf regelmatig last van spit en begon zichzelf te behandelen met zachte duimdruk. Hij ontwikkelde zijn eigen therapieplan, op basis van een zachte manuele en risicoloze methode. Hierbij wordt een blokkade en een scheefstand van de wervelkolom met de handen aangevoeld en met een zachte duimdruk gecorrigeerd. Onregelmatigheden aan de wervelkolom worden makkelijk opgemerkt, omdat de scheefstaande wervel gevoeliger op druk reageert dan een wervel die correct op zijn plek zit.
De wervelkolom
De wervelkolom is het stabiele omhulsel van het ruggenmerg, de grootste bundel zenuwen die signalen transporteren van de hersenen naar al onze organen. Vrijwel iedereen heeft benen van ongelijke lengte en daardoor wordt het lichaamsgewicht verplaatst naar het korte been en komt het ruggenmergkanaal in een andere belastende houding. Daar de benen steunpilaren zijn van het bekken ontstaat bij lengteverschil ook een bekkenscheefstand. Door deze bekkenscheefstand ontstaat weer een scheefstand van het heiligbeen en het is de bakermat van veel chronische problemen zoals oa. heupklachten, lage rugklachten, kniepijn, nekklachten, voetproblemen, scoliose, darm en blaasproblemen ea.
De oorzaak van veel klachten ligt in de verandering van bewegingsactiviteiten, waardoor het heupgewricht niet soepel genoeg blijkt en beenlengteverschil veroorzaakt. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop, kraakbeen en een kom, omhuld door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van het bovenbeen uit de kom van het heupgewricht getrokken. Bij het opstaan glijdt de kop van het bovenbeen niet automatisch terug in het bekken. Door het aanspannen van de spieren bij rechtopstaan wordt de "foute houding" gestabiliseerd. Hierdoor wordt ook vaak de hele wervelkolom scheef getrokken.
Door een scheefstand van de wervelkolom worden de spinale zenuwen (vanuit de wervellichamen) ingeklemd. Daar deze zenuwen veel organen en lichaamsdelen verzorgen, worden deze belemmerd in hun functie. Door een goede toepassing van de Dorn methode worden deze beklemmingen opgeheven en worden organen en lichaamsdelen weer meer functioneel.
Daar waar in sommige therapievormen gekozen wordt voor het kunstmatig langer maken van het te korte been (hakverhoging), wordt in de Dorn methode gekozen voor het korter maken van het te lange been (terugdrukken in de heupkom). De Dorn methode kan men rustig zien als een geniale, risicoloze en eenvoudige methode in de natuurgeneeswijzen.

Wanneer  kiezen voor de Dorn methode
Regelmatig terugkerende nek-, schouder-, rug- en hoofdpijnklachten zijn lastige ongemakken. Veel mensen hebben zich er bij neergelegd en nemen een warm bad of een pijnstiller. Veel mensen denken dat deze pijnen tot het leven behoren. Veel mensen denken dat problemen aan de wervelkolom te gecompliceerd en te gevaarlijk zijn voor behandeling. Bij diverse aandoeningen is dat overigens ook zo. Zachte gewricht- en rugwervelcorrectie volgens Dieter Dorn en wervelkolommassage volgens Rudolf Breuss zijn geniale, risicoloze een eenvoudige methoden.
Voor het toepassen van deze methoden worden geen medicamenten, injecties of instrumenten gebruikt. De Dorn methode maakt enkel gebruik van de handen van de therapeut en is veilig, natuurlijk, doeltreffend en vooruitstrevend.
Breuss Massage
Bij de Dorn therapie wodt vaak een wervelkolommassage toegepast volgens de technieken van Rudolf Breuss. Hierbij wordt verwarmde St. Jansolie gebruikt om de tussenwervelschijven soepeler te maken en de spierspanning te verminderen. Deze methode beoogt om, samen met de Dorn behandeling, wervels en gewrichten weer terug te brengen in hun ideale uitgangspositie.

Bijzondere effecten bij de volgende klachten:
  • Bekkeninstabiliteit, bekkenscheefstand, SI gewrichtsprobleem
  • Scoliose, kyfose, lordose
  • Schouder en rugklachten
  • Beenlengteverschillen, voetproblemen,
  • Hoofdpijn en nekpijn
  • Soms orgaanproblematiek (blaas en darm)

Gerard Verswijver volgde de opleiding Dorn therapie en Breuss Massage in 2006 bij Dorn instituut Eijgelaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten