dinsdag 24 juni 2014

Lasertherapie

Lasertherapie
Het woord Laser staat voor "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation". Door een proces waarbij electronen worden gestimuleerd in het vrijmaken van fotonen (lichtdeeltjes) kan een zuivere vorm van lichtenergie worden opgewekt. Dit licht bestaat uit één enkele golflengte, bepaald door de electronen uit het gebruikte laser-medium. Dit medium kan een gas (oa. Argon, helium), een vloeistof of een vaste stof (oa. robijn, alexandriet) zijn. Het typische van lasers is dat de lichtbundels precies parallel lopen en niet, zoals bij gewone lichtbronnen, divergeren. Vandaar dus het fenomeen van de "laser-pointer"", als aanwijsstip bij projecties op scherm.
Indeling Lasers
Sinds 1960 kennen we het gebruik van lasers in de industrie en later in de medische wereld. De lasers zijn ingedeeld in veiligheidsklasses: 1,2, 3a, 3b en 4. Het gebruik van zogenaamde 3b lasers (Lasers die we gebruiken bij Matera) is alleen toegestaan door gebruikers met een adequate opleiding (WHO). Helaas wordt hierop nog weinig controle uitgeoefend in Nederland. In Duitsland daarentegen is de regelgeving veel beter. Let daarom op het opleidingsniveau van de lasertherapeut.
Ook kun je lasers indelen in de categorie:
 • Hard of High power lasers, worden gebruikt om weefsel weg te branden
 • Midlasers of tehrapeutische lasers, worden gebruikt voor acupunctuur en spier en gewrichtsaandoeningen
 • Softlasers, worden gebruikt in de acupunctuur
Lasertherapie Matera
In onze praktijk gebruiken we 3 verschillende softlasers, welke werkzaam zijn in het infrarood bereik. Ze hebben een niet zichtbare lichtstraal en geen warmtewerking. Lasertherapie kan beschouwd worden als de meest recente verfijning van acupunctuur. Met behulp van de sterke bundel licht worden diep in de huid punten gestimuleerd, zonder dat hierbij de huid wordt doorboort. Lasertherapie werkt ontstekingsremmend en pijnverlagend en werkt in op het herstel van weefsel.
Met behulp van de lasers kan worden ingewerkt op acupunctuurpunten, triggerpoints, zwellingen, wonden, lokale aandoeningen. Laser heeft dus een brede inzetbaarheid. Ook bij sportblessures heeft laser een snelle en grote uitwerking.
Laser is met name ook geschikt voor behandelingen bij kinderen of bij mensen die een naaldvrees hebben. Wij passen laser vooral toe voor onze behandelingen gewichtsbeheersing en stoppen met roken maar zeker ook bij pijntrajecten of triggerpointbehandelingen. Het grote voordeel van de behandeling met laser is de meervoudig pijnloze werking. De laserpen wordt op verschillende plaatsen (bv. oor, gezicht, handen) gericht. Met behulp van de laserpen worden energiepunten verwarmd, gestimuleerd of juist gekalmeerd. meestal geeft de behandeling u een ontspannen gevoel.
Contra indicatie: Zwangerschap, Maligne ziekten (kanker) en pacemakergebruik.
Handy 2 van Schwa Medico
Onze nieuwste laser is een moderne portable of Handy Laser van Schwa Medico. Met deze laser kunnen we verschilende frequenties kiezen (Bahr of Nogier) en kunnen we continu of pulserend werken. Met deze hypermoderne laser kunnen we tegelijkertijd twee frequenties inschakelen (dubbele behandeling). In de stralingspauze draait dan 2e frequentie.


Technische data Handy 2 bij Matera:
 • Lasersoort          CW Laserdiode
 • Golflengte           830 nm.
 • Frequentie          A-G rij, 1-7 rij, modulatie Bahr/Nogier
 • Utgang               30 mW bij CW modus
 • Laserklasse        3 B
Binnen Matera gebruiken we 3 lasers:
 • RJ Laser             Trion
 • Schwa Medico      Modulas Expert, kastlaser
 • Schwa Medico      Handy 2 (zie afbeelding)

Schwa Medico Modulas
Gerard verswijver is gecertificeerd lasertherapeut volgens de opleiding van Dr. Disselhoff 2005 (Schwa Medico) en gecertificeerd lasertherapeut rookverslaving 2004 (opledingen Beuningen, Dordrecht, Sittard). Voor kennis op specifieke gebieden volgde hij HBO analgesie, SIVAS acupunctuur, SIVAS auriculo, Qing Bai Ooracupunctuur en Triggerpointtherapie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten